K: kui lambda ei tööta

Küsimused, probleemid ja arutelud seoses mootoriga.

Moderaatorid: etnies858, J.Aru, GTI, dellu

Vasta
Kert33Gtr
Huviline
Tänanud: 2 korda
Tänatud: 2 korda
Kontakt:

K: kui lambda ei tööta

Lugemata postitus Postitas Kert33Gtr »

Tegelikult on mul mitu küsimust selle pealkirja all.

Milliseks kujuneb küttekulu, kui lambda ei tööta?
Kas küttekulu linnatsükklis 1,8 66kw mootoril 8-9l vahel sajale on palju või vähe?
Kas selle õhukopsiku juures oleva anduri lahtiühendamisel auto mootori töös peab midagi märgatavalt muutuma?

Küsimused tekkisid sellepärast, et vag-com ei näita lambda toimetamist 0,2 ja 0,8 vahel vaid on konstantselt 1.000. Diagnoosi käigus ei tee ka õhukopsiku juures olev klapp mingit häält. Samuti ei muutu midagi, kui selle konnektor käival mootoril lahti ühendada. Samas vag-com andurites vigu ei märka.
Borbet veljed FaceBookis
Borbet veljevalikuga saab tutvuda http://www.phoenixwheels.eu (võimalik ka liisida) ja Forss OÜ, Mooni 30 Tallinn
Kasutaja avatar
--keit--
Huviline
Tänanud: 1 kord

Re: K: kui lambda ei tööta

Lugemata postitus Postitas --keit-- »

Arvan, et kui nt Tallinna arvestada siis see kulu mõeldav. Oleneb ka kuidas sõita.
Kuid kui õhulugeja küljest pistik ära võtta peaks ju auto seisma jääma ?
Tanel
Veteran
Telefon: 56902793
Auto: '88 JETTA
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Tanel »

Praeguste ilmadega ja linnasõit, siis võib see täiesti reaalne kulu olla. Samas, maanteel ma sain kütusekulu 1.8 66kw'ga kuskil 6 kanti. Mittetöötava lambdaga oli maanteel ka vist suht 9 ligi koguaeg :D Võid lasta ju voltmeetriga kuskil lambda üle mõõta kui tahad kindel olla.
"kunagi arvasin et Rako normulks vend a nüüd tuleb välja et selline lamelli enn et ohohohohhhoooo." -tito
Kert33Gtr
Huviline
Kontakt:

Tanel kirjutas:Praeguste ilmadega ja linnasõit, siis võib see täiesti reaalne kulu olla. Samas, maanteel ma sain kütusekulu 1.8 66kw'ga kuskil 6 kanti. Mittetöötava lambdaga oli maanteel ka vist suht 9 ligi koguaeg :D Võid lasta ju voltmeetriga kuskil lambda üle mõõta kui tahad kindel olla.
Lambdat peaks saama ju täitsa ise kontrollida multimeetriga? Kui jah siis milliseid näite ma peaksin toimiva lambda korral nägema/otsima töösoojal mootoril?

See mis seal õhukopsiku küljes all on ei ole vast see õhulugeja. See pigem seotud pensupaagi vaakumiga. Nii sain mina Priidu jutust aru. Kas sellel mudelil üldse õhulugejat kui sellist eraldi on? Uuematel sõidukitel on õhulugeja tavaliselt kohe peale õhufiltrit. Mul sellist asja pole.

Täna tuli linnas sõites (võimalusel viienda käiguga 1500rpm) ilma MFA'd nullimata 9.1L 17km otsa peale. Kohapeal hommikul mootorit ei soojendanud üle minuti.

Tänud vastuste eest.
Kert
Borbet veljed FaceBookis
Borbet veljevalikuga saab tutvuda http://www.phoenixwheels.eu (võimalik ka liisida) ja Forss OÜ, Mooni 30 Tallinn
Kasutaja avatar
--keit--
Huviline
Tänanud: 1 kord

Lugemata postitus Postitas --keit-- »

Sul siis pole sellega probleemi.
Aga lambda võib küll nalja teha.
Siin väike õpetus:
http://foorum.vwklubi.ee/viewtopic.php? ... ne#p523235" onclick="window.open(this.href);return false;
Tanel
Veteran
Kontakt:

Multimeetriga saab kontrollida jah, aga odavamad on üsna aeglased. Ja kui lambda veel päris surnud pole, siis ta ise muutub ka "uimaseks" kuigi näit võib 0.1 ja 0.8 vahel kõikuda küll. Point ongi selles, et see tegelikult muutub päris kiirelt koguaeg. Muidugi kui vähe asjalikumat multimeetrit kuskil kasutada saad, siis mõõtmine ise on väga lihtne. Võid nt kuskilt poest proovimiseks küsida mõnda vms :D Lambda signaaljuhtme (see jäta ühendatuks ikka) ja aku massi vahel mõõdetakse pinget.

Lihtsalt infoks: uus korralikumat sorti (mul on NTK) lambda andur maksab u 40€, aga arvestades kui palju kütust kulub kehva lambdaga, siis pole see pm mingi summa.
Viimati muutis Tanel, 05 Jaan 2012, 11:59, muudetud 2 korda kokku.
"kunagi arvasin et Rako normulks vend a nüüd tuleb välja et selline lamelli enn et ohohohohhhoooo." -tito
Kert33Gtr
Huviline
Kontakt:

Tanel kirjutas:Multimeetriga saab kontrollida jah, aga odavamad on üsna aeglased. Ja kui lambda veel päris surnud pole, siis ta ise muutub ka "uimaseks" kuigi näit võib 0.1 ja 0.8 vahel kõikuda küll. Point ongi selles, et see tegelikult muutub päris kiirelt koguaeg. Muidugi kui vähe asjalikumat multimeetrit kuskil kasutada saad, siis mõõtmine ise on väga lihtne. Võid nt kuskilt poest proovimiseks küsida mõnda vms :D Lambda signaaljuhtme (see jäta ühendatuks ikka) ja aku massi vahel mõõdetakse pinget.

Lihtsalt infoks: uus korralikumat sorti (mul on NTK) lambda andur maksab u 40€, aga arvestades kui palju kütust kulub kehva lambdaga, siis pole see pm mingi summa.
Tegelt lambda (ühe juhtmega) on mul vahetatud detsembris 2011 bochi vastu, mis maksis sinna 72+ euri kanti. Kas multika plussjuhtme surun siis läbi lambdasse mineva juhtme rüü? Ega muud varianti ju pole?
Kuid kummaline on ikkagi see, miks vag-com ei näita mingit veakoodi.

Millised on sümptomid, siis kui mootor ei saa piisavalt massi?
Tänud veelkord vastuste eest.

Kert
Borbet veljed FaceBookis
Siksaator
Huviline
Auto: Borat
Tänanud: 4 korda
Tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas Siksaator »

See õhufiltri kopsiku juures olev andur on selle jaoks, et kui sul üks pisike ''kanistrike'' stange taga kütuseaurudest täis saab, siis too klapike suunab kütuseaurud sisselaskesse :P . Vist avas ka kütuseaurude põletamise mingitel teatud pööretel :P .
Enda Golf III 1.8 66kw olen saanud 50% Tallinna liiklust ning 50% maanteed keskmiseks kuluks 6,5l :roll: .
pppp
Veteran
Telefon: viis kuus kuus üheksa O I null üks
Auto: T***a P***s+
Tänanud: 100 korda
Tänatud: 17 korda

Lugemata postitus Postitas pppp »

Lambda oli ikka korralikult soe kui selle näitu vaatasite?
Tanel
Veteran
Kontakt:

Pppp lause on väga oluline. Külmalt mõõtes võid kõik lambdad ära visata, sest näitavad suht teibaid. Sellepärast ka lühemate otste kütusekulu nii julm on :D
Mul on lambda juhtmel pistik/klemm vahel, sealt saab mõõta nt. Ja kui mootor piisavalt massi ei saa, siis ta üldiselt ei lähe käima.
Boxerdaja
Huviline
Telefon: 59031818
Auto: 2x Jetta mk2, 80 b2, A6 C4 TdiQ

Lugemata postitus Postitas Boxerdaja »

Ma arvan et see lambda [VW Bot: "Keel korda!"] mida vag-com näitab on sama mis sul ülevaatusel käies paberile märgitakse. Pole kunagi vag-comi ise näpinud aga kas seal graafiliselt ei saa vaadata andurite tööd? 8-9 sajale linnas on normaalne.
GTI
Moderaator
Auto: G3 3.0 VR6 N/A
Tänanud: 95 korda
Tänatud: 190 korda

Lugemata postitus Postitas GTI »

Boxerdaja kirjutas:Ma arvan et see lambda [VW Bot: "Keel korda!"] mida vag-com näitab on sama mis sul ülevaatusel käies paberile märgitakse.
Ülevaatuse 4-gaasi mõõteseade arvestab korras mootori lambda väärtuseks 1,0 (0,97...1,03 on lubatud kõikumine). Antud lambda puhul on suhtarvuga e. kui küttesegu põlemine on õige, siis peab lambda olema 1,0 - see on natuke teine teema kui lambdast mõõdetav signaal, mis peab muutuma 0,2...0,8 V vahel ja mida näitavad diagnostikaseadmed.
Idiootidega pole mõtet vaielda - nad veavad su oma tasemele ja lajatavad siis kogemusega. /Iid-Tõstamaa/
Tõre vanamehenäss foorumis oma võimeid välja elamas..
Kert33Gtr
Huviline
Kontakt:

Pppp'l täis õigus :!: Tulin koju viskasin läppari taha ja andsin tuuri. Hakkas ka lambda näitama 0,8 ja 1.2 vahele.
Probleem selles, et see TA torukolle'l on lambda koht ikka kõvasti kaugemal (roolilati taga) ning see vajab ikka rohkem pööret, et tööle hakata. Sellest ka tunne peale paigaldust, et kütte kulu oleks justkui suurem.

Kui nüüd järgi mõelda eilseid katseid, siis mootor oli juba jahtunud ning sellest ka tekkinud ärevus, et aju kergelt õhtal. Õnneks asi ei ole nii hull ja aju vahetuseks veel ei lähe.
Olen selle vag-comiga nagu poisike tüdrukuga. Õpin teist tundma veel. Kuid graafiliselt on seal võimalik reaalajas mingit infi saada küll. Aga numbrilisest infost on mulle hetkel küll ja küll.
Uurisin, mis maksab see õhukopsiku juures olev andur - kosmos. Ainult A osa ja muud lahendust tutika jupi jaoks pole.

Nüüd garagesse provima, kui gene lahti ühendada, kas rahuneb see mootor maha. Saavutustest kirjutan oma auto teemasse.

Aitähh vastuste eest. Mina sain siit oma murele lahenduse.

Kert
Borbet veljed FaceBookis
Tanel
Veteran
Kontakt:

Mul seda bensuaurudega toimetavat purki, ega mingit elektroonikat üldse pole seal õhukopsiku all/juures. Kui mootori peale panin siis kaasas polnud ja ei viitsinud neid otsima ka hakata. Pritsepea taga panin voolikule pimeda ette lihtsalt :D Mootorile väga vajalikku andurit sealkandis ju sellel mootoril pole?
Viimati muutis Tanel, 05 Jaan 2012, 18:49, muudetud 1 kord kokku.
100avant
Huviline
Telefon: 56682276
Auto: Mk 2 Jetta & Seat Alhambra 1,9TDI 81kW & Skoda Octavia 1,6 TDI 85kW
Tänatud: 3 korda

Lugemata postitus Postitas 100avant »

Tanel kirjutas:Mul seda bensuaurudega toimetavat purki, ega mingit elektroonikat üldse pole seal õhukopsiku all/juures. Kui mootori peale panin siis kaasas polnud ja ei viitsinud neid otsima ka hakata. Pritsepea taga panin voolikule pimeda ette lihtsalt :D Mootorile väga vajalikku andurit sealkandis ju sellel mootoril pole?
Ei ole seal midagi peale magnetklapi, mis sealt purgist tuleval torul vahel on. Enda Jettal see klapp küljes, juhe ka, aga Seatil(tehnika doonoril) oli see purk haiget saanud ja ei hakanud sellega vaeva nägema. Otsal pime ees.
Aga mingil hetkel ta ikka seda klõbistab oma tarkusest. Ja Vag-Com ei arva midagi selle pistiku lahti võtmisest.
Ei ole mõtet küsida, mis mind neis vanades ja kandilistes masinates võlub...
Siksaator
Huviline
Auto: Borat
Tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas Siksaator »

Kert33Gtr kirjutas:Uurisin, mis maksab see õhukopsiku juures olev andur - kosmos. Ainult A osa ja muud lahendust tutika jupi jaoks pole.

Kert
Mul üks see andur maal garaazis vedelemas, kui avaldad soovi siis võta ühendust ning võtan ta peale nädalavahetust Tallinna kaasa :wink: .
Renyr
Huviline

Lugemata postitus Postitas Renyr »

Ei hakanud uut teemat tegema...
Sümptomiteks on:
1. Suur kütusekulu: 8,49(80% ajast 8km maanteed) Puhtalt ühe otsaga 183 km maanteed 6,97
2. Pöörded kõiguvad: Kohapeal hoida pöördeid ~1800 peal, siis hakkab kõikuma umbes 100rpm võrra. Teise käiguga sama, teiste käikudega pole.
3. Vagcom:1 Fault Found:
00525 - Oxygen Sensor (G39)
03-10 - No Signal - Intermittent

Lisan vagscope pildi, ei tea kas on midagi kasu(kollane peaks vist lambda olema?)
Pilt

Kas lambda on läbi/vigane/läbi minemas? Sain 2 viimast ülevaatuse lehte ka kaasa, viimasel korral olid co2 ja midagi veel tõusnud.
Viimati muutis Renyr, 14 Jaan 2012, 16:59, muudetud 1 kord kokku.
Tanel
Veteran
Kontakt:

Ma saan aru, et vag-com leidis sul ühe vea, milleks on "oxygen sensor" ehk lambda andur :D Ehk siis jah.
Kert33Gtr
Huviline
Kontakt:

Mis väärtust sul vag com lambda kohta näitab? See väärtus peab kõikuma 0,2-1,2 vahel. Kui kabla järgi paned, peab auto olema töösoe. Mul näitas villast kui poolkülma mootorga mõõtsin.
Kas pinge aku klemmidelt mõõdetuna on sama mis aku + klemmi ja mootoriploki nö - vahel (vahe ei tohiks olla 0,5v)? Mina vedasin igaks juhuks lisa miinuse keresse ja mootorisse jämeda soundi kaabliga.
Jama võib olla ka oksüdeerunud kontaktides. Kontrolli need kah üle.
Borbet veljed FaceBookis
Renyr
Huviline

Pinge oli korras. Ei tea kus kohas täpselt vaadata, lambda kastikesi seal täis. Tegin pilte:

Vahest Group 5s olev Lambda ei teinud midagi, ~5 minti oli samas seisundis:
Pilt

Pilt
Pilt
Kert33Gtr
Huviline
Kontakt:

Sul on neid kuidagi palju võitu tõesti. Mul on uus ühe juhtmega lambda ning minul alla 0,8 ja üle 1,2 ei lähe kuidagi. panen ühe selgitava lingi. Olen suht uus vagcomi kasutaja ja enamus olen kuulnud teistelt ja natuke is õppinud. Õpingud jätkuvad.

Pole vist päris sinu mootor kuid mingi aimduse saamiseks on abiks ikka.
http://www.s2central.net/vagcom_4.html# ... ler%20Info" onclick="window.open(this.href);return false;
Borbet veljed FaceBookis
Renyr
Huviline

Käisin Fixuses diagnostikas. Pandi taha vag-com aparaat, lõi veakoodi ette. Nullis ära ja võttis lambda tagant ära - veakoodi ei tulnudki ilma lambdata. :o Ajuga midagi?
Pani Bosch seadme taha - kõikus seal 0.100 - 0.900 kandis, ehk siis töötab... Kuigi alguses oma 30 sekki püsis .400 peal

Mainis ka lambda küttekeha kohta, et võib läbi olla, aga kuidas seda mõõta?
Samas BMW klubi foorumist:
Kas teda köetakse või mitte, ei oma tööolukorras tähtsust, kuna heitgaas suudab ise ka teda töötemperatuuril hoida, kuid mahapõ'lenud küttekeha on indikaatoriks,et ta on seal "100 a vana ja oleks aeg välja vahetada".
Viimati muutis Renyr, 17 Jaan 2012, 17:13, muudetud 1 kord kokku.
GTI
Moderaator
Auto: G3 3.0 VR6 N/A
Tänanud: 95 korda
Tänatud: 190 korda

Lugemata postitus Postitas GTI »

Renyr kirjutas: Mainis ka lambda küttekeha kohta, et võib läbi olla, aga kuidas seda mõõta?
Lambda 2 valge juhtme vahel peab olema mingi reaalne takistus, katkestuse korral on küttekeha vigane.
Idiootidega pole mõtet vaielda - nad veavad su oma tasemele ja lajatavad siis kogemusega. /Iid-Tõstamaa/
Tõre vanamehenäss foorumis oma võimeid välja elamas..
Renyr
Huviline

2x valge juhtmega oli takistus olemas. Käisin täna tankimas... ~11L/100.. :shock: 337 km ja 37 liitrit
Pärast seda kui lambda lahti ühendati ja uuesti tagasi pandi, pole veateadet enam ette löönud. Eks järgmise tankimise aeg on näha.
Viimati muutis Renyr, 18 Jaan 2012, 14:44, muudetud 1 kord kokku.
Vasta

Mine “Mootor”