Starteri harjad...

Autoelekter, elektroonika, lisaseadmed jne.

Moderaatorid: etnies858, J.Aru, GTI, dellu

Vasta
Kasutaja avatar
marco
Huviline
Tänanud: 12 korda
Tänatud: 19 korda

Starteri harjad...

Lugemata postitus Postitas marco »

Tere!
Lugu järgmine: Lasin ca aasta tagasi tartus Betooni tänavas oma bussi starteri taastada, kuna harjad olid päris otsa saanud. Peale seda läks buss remonti kaheksaks kuuks. Nüüd, kui buss taas liikluses, on hakanud starter jamama. Mingi hetk enam ei lähe lihtsalt käima. Starter ei tee isegi mingit plõksu.
Ok, starter maha ja pulkadeks. Ainuke asi, mis ma tuvastasin on see, et harjade all olev rootor oli niinimetatud tahmaga kaetud. Puhastasin ära ja kuu aega sain muretult sõita. Siis sama jama, aga nüüd on nii, et puhastad ära, korra käivitad ja edasi jälle jokk. Täna kakusin kolm korda starterit maha ja peale igat puhastust lasi ühe korra käivitada.
Pistan spoilerisse ka paar pilti, milline näeb välja rootor peale puhastust ja milline peale ühte käivitust.
► Näita Spoilerit
Kas see on normaalne?
Kas võib olla tegemist niinimetatud mingite odavate harjadega?
Kust on võimalik osta kvaliteetseid harju?
Mainin ära, et kui auto võtmest ei käivitu, siis ei aita isegi nii öelda sildamine mutrivõtmega trikk.
Autoks Transporter T3 1,6 51Kw.
100avant
Huviline
Telefon: 56682276
Auto: Mk 2 Jetta & Seat Alhambra 1,9TDI 81kW & Skoda Octavia 1,6 TDI 85kW
Tänanud: 4 korda
Tänatud: 3 korda

Re: Starteri harjad...

Lugemata postitus Postitas 100avant »

Kui starter ei tee isegi mingit klõpsu, nagu kirjas, siis on see viga puudulikus massis või plussis, mitte starteris... Eriti kui veel tõmberelee otste pealt võtmega otse panek ka mingitki efekti ei oma.
Väike tahm selliste voolude juures seal harjade vahel ikka tekib.
Tõmberelee peaks ikka klõpsu tegema, isegi kui harju enam pole.
Kas mõni juhtmeühendus mingit nalja ei tee näiteks? Ehk starterit maha võttes/ tagasi pannes liigutad seda ja taastad mingil moel ühenduse?
Ise sattusin talvel mingi jõle vinge klemmide kaitsesprei otsa, mis töötas väga hästi klemmide peal. Kui aga klemmide vahele sattus, kadus ka ühendus.
Ei ole mõtet küsida, mis mind neis vanades ja kandilistes masinates võlub...
GTI
Moderaator
Auto: G3 3.0 VR6 N/A
Tänanud: 95 korda
Tänatud: 190 korda

Lugemata postitus Postitas GTI »

Vaata tõmbereleest starteri mootorisse minev vaskjuhe üle, samuti tõmberelee tugevvoolu klemmid.
Idiootidega pole mõtet vaielda - nad veavad su oma tasemele ja lajatavad siis kogemusega. /Iid-Tõstamaa/
Tõre vanamehenäss foorumis oma võimeid välja elamas..
Kasutaja avatar
marco
Huviline

Täna panin oma vähesed elektriku oskused kõik mängu ja mõõtsin testriga kõiki juhtmeid igas asendis üle, mis olid selle starteriga seoses. Mõõtmistulemused näitasid, et juhtmetest jooksevad voolupoisid täpselt nii, nagu tehas on need kunagi jooksma pannud. Siiski ei olnud tegemist tühja tööga. Raportisse saab märkida, et see nõme tõmberelee kaotab lambist ära ca 8 volti. Iga mats saab aru, et starter 4 voldiga tööle ei lähe. Ja kuhu kaob see 8 volti, jääb mulle mõistatuseks...
Nagu minu puhul alati, lähevad mul just need asjad katki, mis teistel iialgi ei lähe. Ja kuna tegemist on 29 aastat vana sõitukiga, siis loomuilikult ei ole poes ühtegi juppi kohapeal olemas. Õnneks on autopoed siiski mõningasi varuosi nõus veel tellima. Nii, et homme peaks olema see õnnelik pärastlõuna, mil mulle kenasti antakse üle päris uus boschi tõmberelee.
Ma tänan kõiki, kes vaevusid mu probleemile kaasa mõtlema ja aitama!
Homme annan teada, kas ka teagnoos oli õige ja probleem lahendatud!
Viimati muutis marco, 22 Aug 2016, 14:25, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
marco
Huviline

Ja kuna auto ei sõida, siis hakkas kohe igav. Mõeldud-tehtud, relakas kätte ja mõttetu tõmberelee tükkideks, et näha, mis sees toimub...
Minu arust see ei ole päris normaalne? Tundub, et sain sammuke lähemale õigele diagnoosile?
► Näita Spoilerit
100avant
Huviline

marco kirjutas: Mainin ära, et kui auto võtmest ei käivitu, siis ei aita isegi nii öelda sildamine mutrivõtmega trikk.
:eh:
Ei nori, aga kuskil siin on miski vastuolu... :wave:
Kasutaja avatar
J.Aru
Moderaator
Auto: Passat B5 1.9Tdi 81kw '98(vanemate oma), B5 1.9Tdi 81kw '97, B5.5 2.5Tdi 132kw '04
Tänanud: 51 korda
Tänatud: 61 korda

Lugemata postitus Postitas J.Aru »

100avant kirjutas:
marco kirjutas: Mainin ära, et kui auto võtmest ei käivitu, siis ei aita isegi nii öelda sildamine mutrivõtmega trikk.
Miks vastuolu? Kui sildab tõmberelee klemmi siis ju ei saa starter tõmberelee vea puhul tööle hakata?
100avant
Huviline

J.Aru kirjutas:
100avant kirjutas:
Miks vastuolu? Kui sildab tõmberelee klemmi siis ju ei saa starter tõmberelee vea puhul tööle hakata?
Sildad tõmberelee tõmbemähise klemmile 12V peale - kui mähis elus ja 12v kohale jõuab siis teeb vähemalt plõksu, kui klemme enam elus pole.
Sildad tõmberelee lülitusotsad- sädemeid lendab ja starteri mootor tahab ellu ärgata.

Esimeses postituses ju kirjas- Starter ei tee isegi mingit plõksu.
Kasutaja avatar
marco
Huviline

Poisid, ärge nüüd selle tühja starteri pärast kiskuma minge!!!
Fakt on see, et tester näitas, et tõmbereleele tuleb vool sisse , aga edasi ei lähe.
Homme, kui uus tükk kohal ja küljes, siis kas mõtleme edasi või unustame selle teema.
Kasutaja avatar
marco
Huviline

Ahoii sõbrad!!!

13:46 saabus uus jupp koju ja kell 14:06 käis esimene katsetus. Siis teine, siis kolmas ja nii oma 8 korda järjest. Starter töötab perfektselt!!!
Ma tänan veelkord kaasamõtlejaid! Minu jaoks hetkel teema ammendunud. Näeme liikluses!!!
Pistan spoilerisse ka ühe pildi uuest jupist:
► Näita Spoilerit
Terv. Marco
Vasta

Mine “Elektroonika”