Mootori jahutusventilaator ei tööta

Küsimused, probleemid ja arutelud seoses mootoriga.

Moderaatorid: etnies858, GTI, J.Aru

Vasta
symbo
Huviline
Auto: VW Golf 7 Variant
Tänanud: 1 kord

Postitus Postitas symbo »

Tere!
Probleem siis selles, et jahutusventilaator hakkab tööle ainult konditsioneeri lülitamisel.
Millise õli temperatuuri juures peaks ventilaator tööle hakkama? Minu omal igatahes 100 kraadi juures veel ei hakka.
Jahutusvedeliku 90 kraadi juures pole veel täheldanud, et tööle oleks hakanud, isegi mitte linnasõidul. Ja üle 90 kraadi
pole veel tõusnud ka, seieri järgi.
Mootoriks 1,5 TSI 110kW DADA
12345
Huviline
Tänatud: 5 korda

Postitus Postitas 12345 »

Milles probleem seisneb?
Kuumeneb üle vms?
Diagnostika ja elektritööd Harjumaal.

5303 viiskuus37
symbo
Huviline

Mis temperatuurist algab ülekuumenemine?
vortex
Huviline
Auto: Passat b8.5 2.0TDI 110kw
Tänanud: 8 korda
Tänatud: 3 korda

Postitus Postitas vortex »

Tasub mainida, et see, et armatuuris näitab 90kraadi ei tähenda, et jahutusvedelik ka päriselt nii kuum on. Enamasti on seier juba 90 peal kui tegelik temp on alles seal 70midagi kraadi, samamoodi on ka natuke ülese poole. Kui seier juba 110 hakkab näitama, tasuks muretseda. Ilmselt sul ventilaator töötab niisama ka, sa lihtsalt ei pane seda tähele. Ventilaatorit lülitatakse vastavalt vajadusele, mitte nii, et temp üleval ja nüüd lülitub sisse ja jääbki käima.
Reno88
Huviline
Tänatud: 1 kord

Postitus Postitas Reno88 »

Vesi läheb 100 kraadi juures keema. Jahutusvedelik ja mootoriõli on samamoodi vedelikud ja loogiliselt võttes on 100 kraadi juba ülekuumenemine.
Minu autol pole mootoriõli temp. üle 95 kraadi tõusnud. Tavaliselt kõigub 88-92 vahel. Muidugi ma pole ka intensiivses linnaliikluses pikalt sõitnud.
Seieri järgi tõuseb ka minu autol jahutusvedeliku temp. 90 kraadini ja jääb püsima.
Ventilaatori tööle hakkamise aja kohta mul info puudub aga eeldan, et enne kui jahutusvedeliku temp. pole 90 kraadi saavutanud, see tööle ei hakka.
Mootoriks 1,4 TSI
vortex
Huviline

Reno88 kirjutas: 23 Juul 2026, 17:55 Vesi läheb 100 kraadi juures keema. Jahutusvedelik ja mootoriõli on samamoodi vedelikud ja loogiliselt võttes on 100 kraadi juba ülekuumenemine.
Vesi keeb 100 kraadi juures ca 1bar rõhu juures (ehk siis see, mis meid enamasti ümbritseb), kõrgema rõhu juures on keemistemperatuur suurem. Jahutusvedelik ei ole ainult vesi, 1 bar juures keeb jahutusvedelik ca 105 kraadi juures. Teatavasti on jahutussüsteemid kerge surve all, just selleks, et keemistemperatuur oleks kõrgem.
See, et vesi ja õli on vedelikud, on nagu siga ja kägu. Ühel hetkel on raud ka vedelik ja keeb, aga see pole 100 kraadi juures :)
Kasutaja avatar
Liblikas
Klubiline
Telefon: 1+7
Auto: G2 1.9TDI 4Motion 166kw, Touareg V10 TDI 230kw, Phaeton 6.0 W12 309kw
Tänanud: 7 korda
Tänatud: 64 korda

Postitus Postitas Liblikas »

vortex kirjutas: 23 Juul 2026, 18:04
Reno88 kirjutas: 23 Juul 2026, 17:55 Vesi läheb 100 kraadi juures keema. Jahutusvedelik ja mootoriõli on samamoodi vedelikud ja loogiliselt võttes on 100 kraadi juba ülekuumenemine.
Vesi keeb 100 kraadi juures ca 1bar rõhu juures (ehk siis see, mis meid enamasti ümbritseb), kõrgema rõhu juures on keemistemperatuur suurem. Jahutusvedelik ei ole ainult vesi, 1 bar juures keeb jahutusvedelik ca 105 kraadi juures. Teatavasti on jahutussüsteemid kerge surve all, just selleks, et keemistemperatuur oleks kõrgem.
See, et vesi ja õli on vedelikud, on nagu siga ja kägu. Ühel hetkel on raud ka vedelik ja keeb, aga see pole 100 kraadi juures :)
Toon näiteks siia veel w12 Phaetoni temperatuuri mis on töösooja mootoriga 107c aga armatuuris näitab 90. Termostaadi avanemine on siis 107c.
TDI 4Motion. Mostly Front Wheel Drive. Occasionally All Wheel Drive.
Reno88
Huviline

Raud on tahke asi. Mina rääkisin vedelas olekus asjast.
Auto näidikute järgi vaatan ka temperatuure. Kui norida, siis võib ka öelda, et need näidud ei vasta tegelikkusele. Ei olegi vaja ülitäpset mõõtu! Lihtsalt kui auto mõni näidikutest näitab 100 kraadi, siis on põhjust muretsemiseks.
Kasutaja avatar
kaupo51
Huviline
Auto: VW Golf 4 cabrio, Mercedes Benz W123
Tänanud: 13 korda
Tänatud: 45 korda

Postitus Postitas kaupo51 »

Reno88 kirjutas: 23 Juul 2026, 18:17 Raud on tahke asi. Mina rääkisin vedelas olekus asjast.
Lihtsalt vahelepõikeks. Soovitan sul lugeda kooliraamatuid. Aine kolm olekut. Ka raud võib tegelikult olla kolmes olekus-tahkes vedelas, gaasilises.
Kasutaja avatar
kaupo51
Huviline
Auto: VW Golf 4 cabrio, Mercedes Benz W123
Tänanud: 13 korda
Tänatud: 45 korda

Postitus Postitas kaupo51 »

symbo kirjutas: 23 Juul 2026, 15:32 Tere!
Probleem siis selles, et jahutusventilaator hakkab tööle ainult konditsioneeri lülitamisel.
Millise õli temperatuuri juures peaks ventilaator tööle hakkama? Minu omal igatahes 100 kraadi juures veel ei hakka.
Jahutusvedeliku 90 kraadi juures pole veel täheldanud, et tööle oleks hakanud, isegi mitte linnasõidul. Ja üle 90 kraadi
pole veel tõusnud ka, seieri järgi.
Mootoriks 1,5 TSI 110kW DADA
Niikaua kui armatuur punaseks ei lähe, ma väga ei muretseks. Nagu juba mainitud, siis jahutusvedelik ei lähe keema rõhu all 100 kraadi juures, vaid kõrgemal temperatuuril. Võid paluda mõnd diagnostikatestriga inimest ja vaadake mida tester näitab jahutusvedeliku temperatuuriks. Kuuma ilmaga on veel selline asi, et kui auto seisma jätta ja mootor seisata, siis jahutusventilaator keerleb veel mõnda aega kapoti all edasi.
symbo
Huviline

Tänud nõuannete eest! Eks hoian siis temperatuuridel ja ventikal silma peal.
GTI
Moderaator
Auto: G3 3.0 VR6 N/A
Tänanud: 102 korda
Tänatud: 196 korda

Postitus Postitas GTI »

Teadmata missugune on antud auto ventilaatori juhtimine - ühe- või kahekiiruseline või hoopis mingi paindlikum süsteem siis vabalt võib ka olla, et aeglasem jahutuskiirus miskipärast ei tööta. Endalgi oli algselt G3 kerge anomaalia minu jaoks, kus vr6 mootori temp. istus ikka sel 100-105 kandis suviti. Pidasin seda normaalseks antud autole omaseks, kuni avastasin ükskord kapoti alt jahutusventikate juhtbloki, kus sees läbipõlenud kaitse. Misjärel püsib temp. nüüd ilusti 90-95 peal. Lisaks läheb õlitemp. suviti ikka sinna 130+ peale kui veidi intensiivsemat sõitu viljeleda aga see pole midagi ohtlikku ning on täiesti normaalne.
Idiootidega pole mõtet vaielda - nad veavad su oma tasemele ja lajatavad siis kogemusega. /Iid-Tõstamaa/
Tõre vanamehenäss foorumis oma võimeid välja elamas..
Reno88
Huviline

Raua sulamistemperatuur on ikka oluliselt kõrgem, kui mingi 100 kraadi. Lisaks sellele on raud üldse teemaväline asi, ükskõik millises olekus tahes.
Postituse autoril on põhjendatud kartus: 100 kraadi auto näidiku järgi ei pruugi olla probleem, kuid väärib uurimist, kas see ikka on okei.
Minul pole ükski eelnevatest autodest õlitemp. näidanud aga nüüd näitab. Info, mida on hea jälgida huvilistel! Need, keda sellised asjad ei huvita on võibolla isegi normaalsemad inimesed, kui siin foorumis olevad, kuna ei muretse üleliia ja loll ongi lihtsam olla. Neil on muidugi teistsugused kiiksud :).
t6nis3
Ära pane mind tähele!
Auto: Golf III 1.9 TDI 81kw(104kw), Golf IV 1.9 TDI 81kw(104kw),
Tänatud: 44 korda

Postitus Postitas t6nis3 »

Reno88,postituse autoril on õigus küsida,kuna tunneb muret tehnilisest olukorrast oma autol.Kui kõigil oleks ükstakõik oma auto tehnilisest olukorrast,poleks ka mingit mõtet V W. foorumist.Reno vastasin sinu tekstile ,kus algab lause....Need, loll ei ole lihtsam olla.Loll saab ka kirikus peksa.
Reno88
Huviline

Said vähemalt aru, et siin küsitaksegi abi, kui on kahtlus, et autoga on probleem. Tubli..., palju õnne!
Kõigil ei olegi ükskõik..., lihtsalt mõni ei taha kõiki asju peensusteni teada. Kui ikka mõni märgutuli põlema läheb, siis see huvitab enamus autoomanikke, eriti veel siis, kui auto veel lõugama ka hakkab. Isegi kui tehnika ei huvita aga autoga edasi sõita tahaks, siis on mure ka tehnikakaugetel inimestel.
Autor märkas, et temp. on kahtlaselt kõrge ja reageeris sellele, mis on loogiline, kui suksu heaolu on oluline.
MustVälk
Veteran
Auto: Subaru Outback 2015 2.5 129kw Bensiin
Tänanud: 841 korda
Tänatud: 123 korda

Postitus Postitas MustVälk »

Ma ütleks kõhutunde järgi, et tundub kahtlane.
Mul 1.4 cng muidugi töötas kuumemalt. Aga jahutus ventikas käis koguaeg ja praeguste +20 ilmadega jäi peale mootori seiskamist veel päris pikalt jahutama. Rääkimata jahedama ilmaga. :)

Väike AI jutt mida ma isegi usun kogemuse järgi.
On the Volkswagen Group 1.5 TSI (110kW/150hp, engine code DADA), the cooling fan is triggered by coolant temperature, not directly by oil temperature. The engine control unit (ECU) turns on the radiator fan based on readings from the coolant temperature sensor:Low-speed fan: Activates at approximately 95°C to 98°C coolant temperature.High-speed fan: Activates at approximately 102°C to 105°C coolant temperature.With Air Conditioning: The fan often runs at low speed intermittently once the coolant is above 60°C to 90°C to support the A/C condenser.Operating TemperaturesCoolant operating range: Stays locked tightly around 90°C under normal driving.Oil operating range: Normally runs between 90°C and 115°C, and can occasionally reach 120°C under heavy load or highway climbing. Because oil temperature naturally lags behind and runs hotter than coolant under load, seeing oil at 110°C–115°C does not automatically mean the fan should be running, provided the coolant stays stable at 90°C.

Mul honda mootorrattas paneb päris tihti üle +20 ilmaga ventika käima kui ma ummikus olen või koju jõuan ja hakkan väravat avama. :)
Kui sa arvad, et su tööd suudaks teha ka mingi masin, siis me ehitame selle masina sulle!
Reno88
Huviline

Kui ma peaksin 5 päeva nädalas, 2 korda päevas Tallinnas pikalt ummikus olema või harrastama agressiivset sõidustiili, siis oleks arvatavasti ka minu auto vedelike temperatuurid kõrgemad. Minu autol tõuseb jahutusvedeliku temp. suhteliselt kiiresti 90 kraadini. Õli temp. nii kiiresti ei tõuse ja näidik hakkab alates 50- st kraadist temp. näitama.
vortex
Huviline

Õlitemp 100 kraadi selliste kuumade ilmadega täitsa normaalne nähtus
symbo
Huviline

OBD ga kontrollitud, armatuuri näidik 90°C peal, tegelik temp. 105°C See siis jahutusvedelik. Õli temperatuuri
kontrollimis võimalust OBD ga ei leidnud.
12345
Huviline
Tänatud: 5 korda

Postitus Postitas 12345 »

Täiesti normaalne temperatuur see 105C

Kui tahad kontrollida, kas jahutusventilaator rakendub: Lükkad konditsioneeri välja, ühendad oma obd taha ja jälgid jahutusvedeliku temperatuuri.

Ärge ajage pilli lõhki igasugu teooriaga. Asja pole vaja keeruliseks mõelda.
Diagnostika ja elektritööd Harjumaal.

5303 viiskuus37
Vasta

Mine “Mootor”