DIY Golf 4/Bora tagarattalaagri vahetus

Do It Yourself, ehk siis tee ise ja õpeta teisi.

Moderaatorid: etnies858, dellu, J.Aru, GTI

Vasta
romeoD
Klubiline
Postitusi: 930
Liitunud: 03 Dets 2013, 17:55
Auto: VW golf TDI
Asukoht: Valga
Tänanud: 16 korda
Tänatud: 20 korda

DIY Golf 4/Bora tagarattalaagri vahetus

Lugemata postitus Postitas romeoD »

Võtsin ette tagaratta laagrite vahetuse kodustes tingimustes ja yllatusin kui lihtne see on võrreldes esiratta laagriga. Annaks kasvõi poe parklas ära teha. Aega kulus 48 minutit koos pildistamise ja jutu ajamisega. Kindlasti saaks seda ka muud moodi teha, kuid siin tutvustan enda tegemist. Kui midagi ei meeldi või tahaksid lisada midagi juurde, millele tähelepanu ei pööranud või lihtsalt mingi kysimus, lase aga käia.

Vaja läheb:
Ratta mahavõtmiseks - Tungraud, veljevõti, tõkiskingad
Pidurisuppordi ja piduriketta eemaldamiseks - 15mm lehtvõti, 13mm leht/padrun, ristpeaga kruvikeeraja(PH3)
Laagri eemaldamine - lapik kruvikeeraja, 30mm 12kant padrun, tõmmits(soovitatavalt 3jalgne), 17mm padrun, leeklamp
Lisaks veel momentvõti, veenmisjõudu haamri näol, traatharja puhastamiseks, toru võlli mutri lahtiväänamiseks,tõrva poltidele ning näpuotsatäis määret.

1. Ratta eemaldamine
Jäta auto tasasele pinnale,seiska mootor ja jäta käik sisse. Kässarit ära peale tõmba. Paigalda tõkiskingad diagonaalis olevale rattale. Tõsta ratas õhku ja eemalda see. Sellekohta pilte ei teinud, kuid loodan, et saate iseseisvalt hakkama, muidu pole mõtet edasi vaadatagi. Lõpptulemus peaks olema selline
Pilt

2. Suppordi eemaldamine
Eemalda pidurisupport ja välimine piduriklots. Väljamaal levivates õpetustes võetakse lahti ka käsipiduri tross ja suppordi kandur, st eemaldatakse kanduriga koos support, kuid neid 8mm kuuskandiga polte annab lahti saada,läksin lihtsamat teed. 15mm lehtvõtmega hoidsin liugurit kinni ja 13mm padruniga keerasin poldi lahti(saab ka lehtvõtmega, aga olin mugav). Alumisel poldil käspipiduri tross natuke häirib, aga ei midagi hullu.
Pilt

3. Laagri eemaldamine
Haamriga veensin suppordi eemale ja ka esimese klotsi eest ära. Kruvisin pisikese kruvi piduriketta kyljest ära ja vingerdasin ketta vahelt välja, ei näinud mõtet sellepärast tervet kandurit maha kruvida. Panin tõmmitsad rummu ymber ja 17 padruniga kruttisin rummu lahti(see oleneb tõmmitsatest, mida kasutad). Kruvimiseks kasutasin akutrelli, millele Shark77 treis vahepulga, et saaks padruneid otsa panna.
Pilt

4. Sisemise saale eemaldamine veovõllilt.
Kruvisin võlli neli polti lahti 17mm padruniga, koos sellega eemaldub ka kaitseplekk. Peale pleki eemaldamist lasin ABS anduri pistiku kyljest lahti. Kruvisin vana mutri otsa, katsin igaks juhuks anduri suitsutoruga ja asusin kuumutama. Peale lyhiajalist kuumutamist sisuliselt lykkasin lapiku kruvikeerajaga saale maha. Kindlasti saab relaka ja meisliga sama töö tehtud, kuid siis on oht võll ära rikkuda.
Pilt

5. Võlli tagasipanek
Puhastasin sillatala traatharjaga. Lasin selle igaks juhuks tõrvaspreiga yle. Tagasipanekul tuleb meeles pidada, et ka pleki tagasi paned, esimene kord oleks peaaegu juba laagrit otsa hakanud panema, a siis avastasin, et plekk puudu. Poldid keerasin kinni 60Nm jõuga.
Pilt

6. Laagri paigaldamine
Tõmbasin võllile kerge määrdekihi peale, pidavat aitama laagril soojust võllile edasi kanda, et yle ei kuumeneks. Sobitasin laagri näpuga võlli otsa enamvähem. Jälgi kindlasti, et ABS võru oleks sissepoole. Edasi panin laagri keskkohta 30mm padruni ja haamriga veensin laagrit võllipeale minema senikaua, kuni mutter otsa istub. Vana mutriga keerasin laagri ilusti lõpuni ära ja siis panin uue mutri ja keerasin selle 175Nm-ga kinni. Paras tegu on selle otsakorgi tagasipanek. Eelnevalt oli keermeliimiga kinni pandud nagu ka mutter, aga kuna mul keermeliimi polnud, siis lasin mutrile niisama tõrva vahele.
Pilt

7. Pidur tagasi kokku
Sobitasin ketta tagasi oma kohale ja laagrikomplektis oli uus kruvi olemas, millega see kinni keerata. Panin klotsi tagasi oma kohale ja pidurisuppordi ka. Keerasin 2 13mm polti tagasi ja panin ratta alla tagasi ja valmis ta saigi, kui olin tungipealt alla lasknud ja tõkiskingad eemaldanud.
Ma ei vastuta foorumis tehtud postituste sisu eest.

Sellel teemal on 19 vastust

Vastuste nägemiseks peate olema registreeritud liige ja sisse logitud.


Registreeru Logi sisse
 
Vasta

Mine “DIY”