Imelik hääl (krigin) pärast lumevalli sõitmist

Küsimused, probleemid ja arutelud seoses alusvankriga, amortide, velgede ja rehvidega.

Moderaatorid: etnies858, J.Aru, GTI, dellu

overture
Huviline
Auto: Volkswagen Passat, 1,8T 110kw, 2001
Imelik hääl (krigin) pärast lumevalli sõitmist

Lugemata postitus Postitas overture »

Tere!

Üleeile juhtus siis selline lugu, et sai sõidetud oma VW Passat-iga (B5.5) kiilasjääl väikese kiiruse (10 km/h) juures parema rattaga lumevalli. Auto parem esiratas ja mootoripõhi jäid korralikult lumme kinni, kuid õnneks välised kahjustused siiski pärast auto väljakaevamist peaaegu et puudusid.

Kohe peale väikese "matsu" tegemist sai tehtud ka proovisõit ning mingeid võõraid hääli nagu ei kuulnud. Kuni täna hommikuni, mil kuulsin sõidu ajal sellist ebakorrapäast "kriginat" kusagilt esiotsast (läbi armatuuri) nagu keegi teeks kusagil krigisevas voodis seda vanainimeste asja... :)

Krigin oli siis selline:
- autoga kohapeal seistes seda kuulda ei ole, ainult sõidu ajal, kui kiirus ületas 20 km/h, väiksema kiirusega sõites kõik ok
- krigina tugevus ei olenenud sellest, kas sõita otse või kurvides. Ei olenenud ka sellest, kas sõitsin lamedal teel või kuumaastikul. Rattakoobastesse vaadates olid igatahes kõik asjad nagu terved.
- kui nüüd järele mõelda, siis kuigi krigin meenutas pigem sellist ebakorrapärast kummi ja metalli hõõrumist, siis võis tegelikult see olla ka mingi vedeliku tekitatud hääl..
- tegin täna kolm lühikest 5 km pikkust otsa. Esimesel ja teisel otsal oli kriginat kuulda, kolmandal aga mitte... Varem pole kunagi sellist häält kuulnud.

Tänud igasuguse abi eest!
Viimati muutis overture, 12 Mär 2013, 16:51, muudetud 2 korda kokku.

Kasutaja avatar
rako
Huviline
Auto: 1 Kolhv 1
Tänanud: 4 korda
Tänatud: 9 korda
Kontakt:

Re: Imelik hääl (krigin) pärast lumevalli sõitmist

Lugemata postitus Postitas rako »

Äkki läks jää/lumi kuskilt piduriketta või kettakaitse pleki vahele. Võta korra ratas alt ära vaata visuaalselt kõik üle
Päikesepaneelide müük ja paigaldus - Kaevetööd 2,7T - 25T igasugune transport ja tõstetööd kraanaga kuni 27m

overture
Huviline

Kui tegemist oleks jääga, siis ma eeldaks, et hääl on pigem selline korrapärane, kuid see oli täiesti ebakorrapärane. Samas seletaks jää seda, miks kolmandal sõidul täna enam häält ei olnud - sulas ära.

tartuvaim
Huviline
Telefon: 5114080
Auto: Volkswagen Bora 1.9 Tdi 110kW 4Motion 2002a, Volkswagen Passat 1.9 Tdi 85 kW 4Motion 2000a
Tänatud: 1 kord

Lugemata postitus Postitas tartuvaim »

Pakun, et esisilla liigentite pukid/puks kui mõni puks on õhtal ehk siis kumm on irdunud metallist ja vahele läheb niiskus või vesi siis sellise ilmaga nagu praegu on sula ja siis kohe külm ja puksid hakkavatki kriuksuma. Ära karda ega midagi alt ära ei kuku aga pukside vahetuse peale pead hakkama mõtlema ja kui ilm läheb soojaks siis kriuks kaob :). Mul enda autol hetkel sama asi :)

tartuvaim
Huviline
Auto: Volkswagen Bora 1.9 Tdi 110kW 4Motion 2002a, Volkswagen Passat 1.9 Tdi 85 kW 4Motion 2000a

overture kirjutas:Kui tegemist oleks jääga, siis ma eeldaks, et hääl on pigem selline korrapärane, kuid see oli täiesti ebakorrapärane. Samas seletaks jää seda, miks kolmandal sõidul täna enam häält ei olnud - sulas ära.
Väga õige ja sulaski ära teadupärast kaks asja mis omavahel pindapidi koos käivad eraldavad soojust.
Viimati muutis tartuvaim, 12 Mär 2013, 17:26, muudetud 1 kord kokku.

overture
Huviline

Elukaaslane käis just sõitmas - väidetavalt kriuksumine nüüd jälle kuulda.

Deemu
Huviline
Auto: Audi A4 TDI

Lugemata postitus Postitas Deemu »

Eks lumi tõmbas liigendid kuivale. Õli vahele, peaks aitama, kuigi õli ei ole kummile hea. :)

overture
Huviline

Täna sain siis selgeks, et see krigin tuleb hoopis vasaku esiratta koopast (kriginat oli lõpuks kuulda ka autot kohapeal kiigutades). Võtsin ennem auto kiigutamist lolli peaga kõigepealt parema esiratta alt ära, vasaku äravõtmiseks ei jäänud pärast enam aega. Parema esiratta juures oli pealtnäha kõik ok ja lumi/jää oli ka kõik juba ära sulanud.

Tekkis hoopis selline küsimus - kui pealtnäha osutuvad loodetavasti kõik detailidid terveks, siis kas WD40-t on soovitatav lasta nendele detailidele? Või läheb krigin veel hullemaks? Metall-metalli puhul on WD40 mind alati aidanud, aga kuidas on kumm-metall puhul?

Tänud!
Viimati muutis overture, 13 Mär 2013, 14:15, muudetud 1 kord kokku.

overture
Huviline

ok, lugesin kusagilt google-st, et mõned on lasknud ka WD40-t. Lasin ka nüüd prooviks hommikul paari kohta, kuid mul on tunne, et need kohad hakkasid ka nüüd just kriuksuma, mis ennem olid ok.

tartuvaim
Huviline

Kuna sa viimanekord esisilla remonti tegid või lasid teha?

Kasutaja avatar
TiitRE
Huviline
Auto: VW Passat B7 2.0 TDI DSG 2011; BMW E70 xDrive 30d M-pakett 2009; VAZ 21063 1985; Suzuki KingQuad LTA-700 2007; Škoda Octavia 2.0tdi DSG 2005
Tänanud: 59 korda
Tänatud: 93 korda

Lugemata postitus Postitas TiitRE »

overture kirjutas:ok, lugesin kusagilt google-st, et mõned on lasknud ka WD40-t. Lasin ka nüüd prooviks hommikul paari kohta, kuid mul on tunne, et need kohad hakkasid ka nüüd just kriuksuma, mis ennem olid ok.
WD40 on ka puhastava toimega, samuti kasutatakse ka roostes ühenduste lahti saamiseks (pudelil on kirjas, et ka õlitab), eks ta selline universaalne määre ole....aga mine tea, äkki hoopis "puhastas" sõlmed vajalikust määrdest? :wink:

Kasutaja avatar
rako
Huviline
Kontakt:

Einoh, tere tali. Kes siis WD40 kasutab sellel otstarbel? selleks pigem ikka süsti miskit tahkemat ollust sinna sisse.
Mul sama küsimus mis tartuvaim ul.
Päikesepaneelide müük ja paigaldus - Kaevetööd 2,7T - 25T igasugune transport ja tõstetööd kraanaga kuni 27m

overture
Huviline

tartuvaim kirjutas:Kuna sa viimanekord esisilla remonti tegid või lasid teha?
Pole ise kunagi teinud/lasknud teha, kuna see üldse mu esimene auto ja ostetud eelmise aasta sügisel :) Eelmise omaniku tsekkide järgi vahetati 2011 aasta sügisel koos piduriklotside ja ketastega veel lisaks (tsiteerin üks-ühele arvet):
- 30600041 esi alumise tagumise õõtshova puks (2 tk)
- pressitava puksi(de) vahetus (2tk) (see vist nende eelmiste vahetamise töö koondnimetus siis?)

Usun, et siis vahetati kõik, mis vahetamist vajas, kuna omanik hoolduse pealt arvete järgi kokku ei hoidnud. Rohkem selliseid arveid ei leidnud (tegelikult kõige vanemad arved, mis on alles, on vist aastast 2008).

Auto on 2001 aastal Eestist ostetud, juba rooste järgi on näha, et asi vist päris palju soola saanud :)

overture
Huviline

Mul oleks kohe homme hommikul võtta riiulist poolik pudel kasutamata roolivõimendi õli (rohelist värvi), eeldan et see kõlbaks paremini süstimiseks kui WD40.

Kasutaja avatar
rako
Huviline
Kontakt:

Äkki oleks mõistlikum minna lasta kuskil üle vaadata kogu silla olukord. Muidu otsid/süstid/mässad end hulluks

overture
Huviline

rako kirjutas:Äkki oleks mõistlikum minna lasta kuskil üle vaadata kogu silla olukord. Muidu otsid/süstid/mässad end hulluks
Mul ühe tuttava remondimehega kokkulepe, et ta vaatab auto üldiselt üle, kui kraadid plussi lähevad, loodetavasti kannatab sinnamaani. Mis kohta sa muidu aga üldiselt Viljandis soovitaksid (vaatan, et su asukoht Tartu/Viljandi). Minu jaoks kõige lähemal on vist see, mis seal Uuel tänaval asub, VW esindusse vast kohe sisse ei sõida.
Viimati muutis overture, 14 Mär 2013, 21:48, muudetud 1 kord kokku.

Kasutaja avatar
rako
Huviline
Kontakt:

No ma viljandis väga ei tea remondi kohti siin on kindlasti selle kohapealt rohkem pädevamaid inimesi.
Ega sul midagi alt ära ei kuku sellepärast sa küll muretsema ei pea.

tartuvaim
Huviline

See õlitamine/süstimine ja määrimine ei anna mitte midagi lollimängimine ja kätemäärimine või noh kui igav on siis palun väga :) . Suure tõenäosuseg on esisillas kõigist võimalikust 10-st liigendist vähemalt 4-5 läbi. Kui juba puksid on läbi siis suurtõenäosusega ka liigendite otsad läbi. Väga vähe on sellist varianti, et puksid läbi ja liigendi otsad terved reeglina peavad liigendi puksid kauem vastu kui liigendi otsad. Nii, et esisilla remont tere tulemast klubisse :)
Viimati muutis tartuvaim, 15 Mär 2013, 11:29, muudetud 1 kord kokku.

overture
Huviline

Ma nii pessimistlik ei oleks :)

Täna oli hoopis nii, et tahtsin vasakut esiratast alt ära võtta, kuid võta näpust - enam ei kriiksunud sõites või kohapeal seistes kuidagi, tee mis tahad, sõida või meelega löökaukudest läbi...

Võtsin ratta alt ära siis lõpuks anyway, kuid nagu arvata võis, silmaga vaadates kõik vägagi ok.

tartuvaim
Huviline

Nalja mees :D :D :D .......pessimismiga pole siin miskit tegemist see puhas reaalsus.
Viimati muutis tartuvaim, 15 Mär 2013, 23:33, muudetud 1 kord kokku.

audivana
Huviline
Telefon: 56871880
Auto: Volkswagen Passat 1.9tdi 1999a, Audi A4 B6 1.9tdi
Tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas audivana »

Tartuvaimule mõtteainet. Mul uus sild all ja peale jäärajal käiku kAäksub nagu vanaema reformvoodi. Süstisin tiba õli ja vaikus siiani majas.
Soojade ilmade tulekul plaanin tavotiniplid külge panna. Uuena neil näpuotsaga määret pandud. Ime ka, et kriuksuma ei hakka.

tartuvaim
Huviline

Pane ja tavotiniplid külge ja järgmise ülevaatusega jätad hüvasti ja kui läbi saad siis ainult mustalt, ülevaatus ütleb sellise pulli kohta, et Sa oled liigendid ära rikkunud ja vsjoo. Võibolla eksin aga arvan, et Sa panid odava hiina kompoti alla sellepärast juba kräuksubki, neid ei tasu tõesti enne alla panna kui ei ole kõikidesse otstesse määret juurde pannud sama kehtib ka rooliotstele-sellega pikendad natuke eluiga. Isegi Swagi rooliotstelt olen kattekummid maha võtnud ja määret juurde pannud, tehases on nad määrdega maru kitsid, on ja samas ei ole ka. Mul on sellise sillaehitusega autosid olnud 5 tk ja on praegu ka 3 tk ja kõigil olen silldalele ringi peale teinud tänu sellele, et eelmised omanikud on asja hooletusse jätnud või on odav komplekt alla topitud. Võid määrida või mitte aga lõpptulemus on see, et materjalid on odaval komplektil ikkagi nii kehvad, et meie oludes peavad vähe vastu. 1-2a kruusateid ja hakkab juba kuskilt kolisema, okei linnas peab vast aastake kauem vastu. Ma ei ole kunagi poest ostnud ühtegi liigendit peale pukside ja U-de kuna näen mis ümberringi toimub, kõik liigendite otsad olen lasnud taastada neid on olnud umbes 40 ringis ja kvaliteet on sama nagu a-kati jupil ja isegi parem.
Viimati muutis tartuvaim, 16 Mär 2013, 17:21, muudetud 1 kord kokku.

tartuvaim
Huviline

Kaks aasta üle nädalati 4 veolisega kõhuli lummes, käru taga (3x1,5m kastiga) ja ükski ots ei ole siiani kräuksunud :D. Viimasel autol sild kräuksus suuremate külmadega aga sellele pole ma veel jõudnud kätt külge panna järgmine kuu saab see ka endael uue taastatud silla :) siis on muretu.

overture
Huviline

tartuvaim kirjutas:Pane ja tavotiniplid külge ja järgmise ülevaatusega jätad hüvasti ja kui läbi saad siis ainult mustalt, ülevaatus ütleb sellise pulli kohta, et Sa oled liigendid ära rikkunud ja vsjoo.
Mitte, et ma midagi asjadest teaks, kuid see lause kõlab küll sellise demagoogilise remondimehe jutuna, kes üritab omanikku iga hinna eest autot remonti meelitada. Ei midagi isiklikku :) Kuulsin taolist juttu eelmine aasta pea igal pool, kui müügimeeste juures autot valimas käisin.

Igal autol on tõenäoliselt vähemalt 1000+ liikuvat osa ja keegi ei keela mul neid õlitada, a'la kui mul üks kräuksub, siis ma ei hakka ju endale uut ust ette panema :)
Viimati muutis overture, 16 Mär 2013, 20:27, muudetud 1 kord kokku.

Kasutaja avatar
TiitRE
Huviline
Auto: VW Passat B7 2.0 TDI DSG 2011; BMW E70 xDrive 30d M-pakett 2009; VAZ 21063 1985; Suzuki KingQuad LTA-700 2007; Škoda Octavia 2.0tdi DSG 2005
Tänanud: 59 korda
Tänatud: 93 korda

Lugemata postitus Postitas TiitRE »

overture kirjutas:
Igal autol on tõenäoliselt vähemalt 1000+ liikuvat osa ja keegi ei keela mul neid õlitada, a'la kui mul üks kräuksub, siis ma ei hakka ju endale uut ust ette panema :)
No võrrelda ust ja vedrustuse tähtsaid sõlmi, pole ka nagu õige? :roll:

Vasta

Mine “Veermik”